Ramen tinten

Uw ramen voorzien van een donker getinte folie? Dat is bij ons mogelijk, wij werken namelijk met gecertificeerde tint folie in verschillende gradaties, deze folie is toegestaan volgens de Nederlandse wetgeving. U kunt uiteraard na montage een certificaat ontvangen waarop bevestigd word dat de wettelijke normen zijn uitgevoerd.

Wetgeving ramen blinderen

In het Voertuigreglement staan onder andere de permanente eisen, voor wat betreft auto ruiten zegt het reglement:

De voorruit en de zijruiten van personen auto’s mogen:

  • Geen beschadigingen of verkleuringen vertonen
  • Niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
  • Indien de personenauto niet is voorzien van een rechterbuitenspiegel, mag de achterruit: geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,

Het is niet toegestaan om de voorruit en voorste zijruiten te voorzien van raamfolie of een coating.

APK eisen

Naast de wettelijke regel hierboven bestaan er ook APK eisen. Aan deze eisen is toegevoegd dat de ruiten niet mogen zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht beperken. Te denken valt daarbij aan stickers, folie of jaloezieën die de achterruit dichtmaken.

Op grond van Europese regelgeving en APK normen mag het lichtverlies in geval van getint glas of glas beplakt met raamfolie gemeten naar de uitgangswaarde met helder (ongetint) glas nooit meer bedragen dan 25 procent voor de voorruiten en 30% voor de zijruiten voorzijde.

Aangezien veel auto’s al getint warmtewerend glas hebben, waarmee ze al een eind in de richting van die 25% komen, valt met het aanbrengen van extra raam folie maar weinig winst te behalen.

In hoeverre mogen auto ruiten donker zijn gemaakt of zijn voorzien van raamfolie bij een APK keuring?

Het gaat hierbij nadrukkelijk om het uitzicht van de bestuurder. Het is bij de apk niet van belang of er door de ruiten goed naar binnen kan worden gekeken. Is het zicht naar buiten goed, dan is er geen reden tot afkeur. Bij de APK bepaalt de keurmeester of het verminderde uitzicht wat verkregen is door de aangebrachte raamfolie toelaatbaar is. 

De politie heeft de bevoegdheid om bij geconstateerde overtredingen je auto in beslag te nemen. Uiteraard zijn hier criteria voor en ligt bezwaar open bij het openbaar ministerie. Bij het constateren van een overtreding kun je hiervoor bekeurd worden; kosten 95,00 euro.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief